BREAKING NEWS


2020-05-03
Cristian Samfira, designerul care  a intrat în lupta contra Coronavirusului

Cristian Samfira, designerul care a intrat în lupta contra Coronavirusului

SS20 vs COV19

În atelierul designerului Cristian Samfira ştenderele sunt pline de combinezoane speciale utilizate de către medici în lupta împotriva Covid 19. Cunoscutul artist şi-a propus, în urmă cu trei săptămâni, să fie util şi în vremea pandemiei. Şi a reuşit, cu succes!

 

 

Cristian, ce te-a determinat să acţionezi imediat?

Dacă vrei să faci un bine, fă-l şi gata! Omul trebuie ajutat atunci când are nevoie, nu după. În cazul acesta am găsit şi un punct comun pentru domeniul de activitate. Atât noi cât şi medicii folosim aceleaşi ustensile: ac şi aţă.
Recunosc că şi activitatea din atelier era una mai lejeră în această perioadă. Prioritar era să ajutăm, nu să pedalăm în gol pe nişte colecţii care, deocamdată, nu părăsesc atelierul.
Am fost surprins că medicii, atât de importanţi mai ales în zilele pe care le trăim în prezent, erau total expuşi în faţa celor care aveau atâta nevoie de ei.

Cât de greu a fost să faci rost de materia primă?

Iniţial m-am gândit să fac ceva din materialele existente în atelier. În urma discuţiei cu şeful secţiei de chirurgie de la spitalul Colentina, doctor Bogdan Mastalier, am realizat că nu erau tocmai potrivite.
Au urmat două săptămâni de studiu şi căutări, până când am avut în atelier materialele dorite, adică tratate special, antibacteriene, 100% impermeabile şi, neapărat reutilizabile în urma sterilizării. Am făcut mostrele, au fost testate, ulterior aprobate şi, uite aşa, am început producţia.

Spune-mi cum a fost primit de către medici echipamentul realizat de tine.

Se pare că din tot ce au primit şi încercat, combinezoanele primite de la noi au fost cele mai performante şi sigure. Oricum asta a fost şi ideea de la care am plecat, respectiv să facem ceva performant şi calitativ.

Ai dus 20 de combinezoane la spitalul Colentina. Urmează noi comenzi?

Deocamdată lucrez cu echipa de la Colentina să extindem puţin gama echipamentelor de protecţie. Este un domeniu total nou pentru noi şi trebuie să fim foarte atenţi, să ţinem cont de utilitatea celor care le folosesc. Medicii din Colentina mi-au spus că şi ar dori să doteze toate secţiile cu asemenea echipamente, însă au o piedică: bugetul. Se pare că acesta nu există şi, astfel, trebuie să căutăm soluţii. Noi punem atelierul la dispoziţie pentru realizarea lor dar, dacă o să găsim oameni dispuşi să ajute prin intermediul nostru, ar fi exceptional. Să nu vă imaginaţi că marile branduri internaţionale, care au sărit în ajutor în perioada aceasta, au suportat toată producţia de echipamente. Au fost ajutaţi să ajute! Acesta este spiritul pe care trebuie să îl adoptam şi noi.

Poţi să ne spui la ce sumă se ridică un combinezon?

Dacă o să le comercializam, prețul o să reflecte în cea mai mare parte valorea și performanța materialului. Nu vorbim despre un produs de lux marca Cristian Samfira, ci despre un produs care îți oferă luxul de a fi în siguranță.

Cum vezi viitorul?

Deocamdată piaţa de lux a îngheţat. Dar a apărut o nouă “piaţă” de lux (râde), aceea de a petrece mai mult timp şi mai de calitate cu cei dragi nouă şi cu gândurile noastre. Fireşte, că nu este indicat să fie în doză prea mare, în sensul în care presupun că ştim, totuşi, să fim aproape unii de aţii şi într-o economie funcţională. Dacă nu, o să ajungem la o disfuncţionalitate a firescului.