BREAKING NEWS


2019-03-12
Muzica a luat cu asalt Globurile de Aur

Muzica a luat cu asalt Globurile de Aur

Pentru cine nu știe, premiile Globurile de Aur - Golden Globes, în original - sunt stabilite de un număr de 90 de membri ai Asociației Presei Străine de la Hollywood, HFPA. Asta, desigur, înseamnă că în fiecare an cei 90 fie au avut o intuiție extraordinară, fie s-au înșelat amarnic. Ca o mică istorie, prima întâlnire a avut loc în anul 1944, la Hotelul Beverly Hilton și de atunci, în fiecare an, în cadrul unei cine luxoase, sunt acordate premii filmelor și serialelor de televiziune. Din 1996, de când au început să fie transmise de NBC, Globurile au câștigat în prestigiu și în importanță, fiind adesea luate ca reper pentru cele mai importante premii ale industriei de film, Oscarurile. Poate ar trebui menționat faptul că membrii asociației sunt acreditați de Asociația Americană de Cinematografie și își stabilesc criteriile în urma a numeroase interviuri cu scenariști, regizori, actori, producători ai filmelor nominalizate. Inutil de adăugat că puterea acestora a crescut foarte mult în timp, un premiu Golden Globe nefiind puțin lucru. Și, ca orice mare premiu, te poate face mai repede cunoscut și apreciat. 

 

Marii câștigători ai acestui an au fost… filmele muzicale: “Bohemian Rhapsody” la categoria dramă și “Green Book” la categoria comedie-musical. Poate e vorba și de puterea transformatoare a muzicii, dar cu siguranță fiecare din cele două producții are ceva unic de oferit. De asemenea, “Roma” a fost desemnat cel mai bun film străin. 

 

Nominalizată de șase ori la Oscar, Glenn Close câștigă Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol principal, cu prestația din “The Wife”, surclasând-o pe Lady Gaga, și pe bună dreptate. De altfel, filmul regizat de Bradley Copper, “A star is born”, care era dat drept mare favorit, a câștigat doar premiul pentru cel mai bun cântec, deși a  fost nominalizat la cinci categorii. Ar fi fost ceva să câștige numai filmele muzicale anul acesta, dar parcă ar fi fost prea mult. 

 

Unul din marii câștigători ai galei din acest an a fost filmul “Green Book”, care s-a impus la trei categorii importante.  Cel mai bun film de comedie, deși nu e, dar la dramă nu mai era loc. Cel mai un actor în rol secundar, un premiu important dar, surprinzător, nu pentru Mahershala Ali, care îl merita pe deplin, ci ca încadrare. Eu l-aș fi pus la actor principal, dar poate că șansa i-a surâs ca actor secundar. Și Cel mai bun scenariu, cu o poveste scrisă chiar de fiul personajului principal, Tony Buză, ajutat firește de măiestria unui scenarist și a regizorului însuși. “Green Book” prezintă povestea inspirată din fapte reale a doi bărbați cum nu se poate mai diferiți. Unul e un prodigios pianist de culoare, celălalt e un italo-american ușor rasist, pe care primul îl angajează ca șofer și om bun la toate. Alăturarea celor doi e veselă și tristă într-o Americă rasistă a  anilor ‘60, dar călătoria lor e fascinantă și pe alocuri veselă. Oricare dintre cei doi merită un Oscar, dar aș înclina spre Viggo Mortensen, pentru că personajul lui pierde mai mult din anvergura personală, dar câștigă la capitolul umanitate și perspectivă asupra vieții. 

 

Despre “Bohemian Rhapsody” părerile sunt atât de împărțite, încât e greu să mai strecori ceva. S-a scris foarte mult și până la urmă pare o bătaie între cine și ce își mai amintește despre Freddy Mercury și cum și-l amintește. Oricum, de actorul de origine egipteană, Rami Malek , care are deja mai multe premii la activ, vom mai auzi. 

 

În discursul de acceptare a premiului pentru cea mai bună actriță într-o dramă, “The Wife”, Glenn Close, în vârstă de 71 de ani, a  amintit-o pe mama sa care și-a dedicat viața tatălui ei  și care i-a mărturisit la un moment dat că simte că nu a realizat nimic în viață. Noi, femeile, a adăugat Glenn Close, trebuie să găsim o împlinire personală, trebuie să ne urmăm visurile, trebuie să spunem pot să fac asta și îmi este permis să fac asta! 

 

Un alt discurs inedit a fost cel al lui Christian Bale, cel mai bun actor într-un rol principal de comedie/musical. Pentru inspirația primită în interpretarea rolului lui Dick Cheney în filmul “Vice”, el i-a mulțumit lui Satana. Wow, internauții au fost puși pe jar! 

 

Lady Gaga a primit trofeul pentru cel mai bun cântec original, “Shallow”, și a izbucnit în lacrimi, declarând că e foarte greu să fii luată în serios ca femeie compozitor în industria muzicală.