BREAKING NEWS


Un parteneriat inedit între cel mai mare retailer din România și cel mai cunoscut designer român

Un parteneriat inedit între cel mai mare retailer din România și cel mai cunoscut designer român

Parteneriatul dintre Kaufland România și Cătălin Botezatu este unul ieșit din tipare. Cum v-a venit ideea?

Marco Hößl: Azi e simplu să răspund la această întrebare, pentru că lumea se așteaptă la o astfel de colaborare din partea noastră ca trendsetter. Acum trei ani, când am început parteneriatul, situația era diferită. Atunci nimeni nu își imagina că s-ar putea ajunge la o colaborare de acest tip cu Cătălin Botezatu. Îmi aduc aminte că am fost cu Cătălin într-un mic restaurant ca să mâncăm ceva și mi s-a părut simpatic chiar din primul moment, iar ideile lui erau pur și simplu fantastice. Am constatat repede că nu suntem atât de diferiți și că avem aceleași concepții în ceea ce privește o posibilă colaborare. De fapt, este normal ca cel mai mare retailer din România să își dorească să colaboreze cu cel mai bun și cel mai cunoscut designer român, așa cum ne dorim să colaborăm, de altfel, și cu producătorii locali de produse alimentare și nu numai. Astăzi, întregul nostru sortiment este în mare parte de factură românească, și nu doar fiindcă clienții sunt în căutare de produse locale, ci și pentru că această abordare are avantaje pentru noi și pentru economia românească. Este o situație de tip win-win. Ne-am dorit să oferim și articole vestimentare create în România, cu viziunea unui designer român, care să înțeleagă bine stilul și, desigur, tendințele locale. Mai mult decât atât, am vrut să ne ținem promisiunea făcută clienților noștri de a avea prețuri competitive pentru produse de calitate. Astfel, ideea unui parteneriat local a fost cea mai bună soluție.

 

Se știe despre Cătălin Botezatu că este un perfecționist. Cum este colaborarea cu un designer haute couture?

Perfecționismul nu este un lucru rău, ba din contră. Ar fi o pierdere de timp să faci un lucru mediocru. Cred că în acest punct ne asemănăm, fiindcă amândoi vrem ce este mai bun pentru clienții noștri, pentru angajații noștri și pentru partenerii noștri de afaceri. Fișa postului nostru este, aşadar, să nu fim niciodată mulțumiți. Mai mult, crezul nostru la Kaufland este „Cine încetează să se dezvolte încetează să fie bun”. Cătălin e o persoană aparte, iar acest lucru nu îl spun doar din punct de vedere profesional, ci și din punct de vedere uman. Pe de o parte am cel mai mare respect față de designerul Cătălin Botezatu și tot ceea ce a făcut el pe plan profesional până în prezent, iar pe de altă parte l-am cunoscut pe Cătălin ca fiind o persoană deschisă, plăcută, plină de umor și fără prejudecăți. Am început această colaborare în anul 2017 și după aproape trei ani putem spune că este un parteneriat excelent. Cătălin a înțeles foarte bine ce ne dorim. A creat linia de piese vestimentare „Smart Fashion Line”, o colecție-capsulă cu articole vestimentare care răspund bine gusturilor variate pe care le au clienții noștri. Colaborarea cu Cătălin Botezatu a fost dezirabilă pe mai multe paliere. În primul rând, așa cum am spus, ne-am dorit să continuăm în linia susținerii producătorilor locali. Cătălin Botezatu este unul dintre cei mai renumiți designeri români, cu o experiență extraordinară și cu rezultate impresionante. Nu am făcut rabat de la calitate și am adus la raft produse care au viziunea unui designer cu experiență. Astfel, am adaptat colecțiile în așa fel încât să mulțumim gusturile variate ale clienților.

 

Este primul parteneriat de acest tip din România. Cum a fost el primit de clienți?

Provin dintr-o familie obișnuită și îmi aduc aminte când, la vârsta de 13 ani, am primit prima mea pereche de pantofi sport Nike și un tricou Nike. Articolele de marcă nu erau foarte accesibile pe atunci și mi-aș fi dorit să existe și într-un supermarket. De aceea, mi se pare remarcabil faptul că ideea de a veni cu o colecție accesibilă pentru orice persoană din România l-a fascinat imediat pe Cătălin. Acest lucru nu e de la sine înțeles dacă ai un astfel de renume ca designer. Prin această colaborare ne-am propus să oferim clienților noștri o linie de piese vestimentare de calitate, la prețuri avantajoase. Colecțiile din linia „Smart Fashion Line by Cătălin Botezatu” sunt extrem de apreciate, mai ales că este singurul parteneriat de acest tip din România. Ne dorim mereu să dezvoltăm soluții pentru nevoile clienților noştri. Prin această colaborare oferim soluții practice, piese vestimentare diverse, cu modele variate și articole ușor de purtat. Clienții noștri au fost extrem de receptivi. Produsele sunt disponibile exclusiv în rețeaua de magazine Kaufland din toată țară și beneficiază de oferte speciale la raft.

 

După trei ani în care ați desfășurat această campanie, ne puteți spune ce impact a avut în cifre?

În cei trei ani de colaborare, am lansat în 2017 o colecție de iarnă, în anul 2018 două colecţii, primăvară și iarnă, cu articole precum tricouri, maiouri, boxeri pentru bărbați, dar și pulovere, tricouri, şosete sau accesorii pentru bărbați. În anul 2019 cred că putem vorbi deja de o tradiție pentru că avem patru colecții, aferente fiecărui sezon – primăvară, vară, toamnă și iarnă – și pregătim o serie de surprize pentru clienți. Fiecare lansare de colecție este marcată printr-un eveniment special, o defilare de modă de excepție. În prima parte a acestui an, lansarea a fost un moment impresionant, în care Cătălin a pus în scenă un spectacol de culoare și texturi, inspirat de cele două anotimpuri.

 

Sunteți CEO Kaufland în două piețe diferite, România și Republica Moldova. Care sunt cele mai mari provocări?

Nu e nimic mai antrenant decât provocarea de a scoate ce e mai bun din tine, însă cea mai mare provocare este să ai întotdeauna oamenii potriviți în locurile potrivite. Sunt recunoscător că am parte de colegi atât de puternici care reușesc să propulseze Kaufland mai departe. În spatele fiecărui manager bun se află o echipă puternică, iar echipa este cea care face din manager ceea ce este. Tot ceea ce am reușit la Kaufland este succesul echipei mele, de care sunt foarte mândru. Cred că cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont în munca noastră de zi cu zi se referă la relații. Este esențial modul în care colaborăm cu fiecare partener în parte. Eu sunt de părere că performanța unei companii se măsoară în gradul de implicare în relațiile cu angajații săi, cu partenerii și, desigur, cu comunitatea din care face parte. La Kaufland luăm aceste aspecte foarte în serios. Ne dorim să avem angajați mulțumiți. Mie îmi place să spun că aici suntem o mare familie: familia Kaufland. De asemenea, avem o rețea solidă de parteneri, dezvoltată pe termen lung, care se bazează pe încredere și responsabilitate.

 

Cine este omul Marco Hößl, dincolo de poziția din Kaufland?

Aceasta este o întrebare pe cât de simplă, pe atât de complicată. Îmi place să cred despre mine că nu sunt o persoană sofisticată. Nu am preocupări ieșite din comun. Sunt un om normal, căruia îi place să își petreacă timpul liber cu familia.

 

Care sunt pasiunile dumneavoastră și cum vă petreceți timpul liber?

Mi-am transformat pasiunea în profesie. Îmi place să mănânc și să beau, lucru care poate fi dedus cu ușurință din circumferința burții mele. (Râde.) Astfel, am un hobby care mă scoate din zona de confort, însă pe care trebuie să îl practic: antrenamentele la sală de trei ori pe săptămână. În rest, încerc să meditez în fiecare zi cel puțin 25 de minute și să mă pregătesc pentru ziua respectivă. Atunci când am timp liber, îmi place să fiu alături de soţie şi de copii. Experimentăm diferite locuri și încercăm preparate noi sau ne bucurăm de momentele petrecute împreună.

 

Ce obiective v-ați propus pe termen lung?

Când vine vorba de planurile pe termen lung, îmi place să trasez obiective cât mai generoase. Reușesc astfel să rămân deschis și să găsesc cât mai multe oportunități. Am învățat din practică să fiu o persoană care caută cele mai bune soluții pentru situațiile cu care se confruntă.

 

Care credeți că este cheia succesului în afaceri?

Asumarea riscurilor. Încă din tinerețe mi-a plăcut să fiu puțin rebel, iar acum acest lucru înseamnă asumarea în mod curajos a deciziilor luate. În afaceri nu poți să te aștepți la rezultate excelente dacă din când în când nu iei și decizii puțin ieșite din comun. Aceste decizii înseamnă uneori să îți asumi și riscuri. Dar nu poţi să obții rezultatele dorite fără acestea.

 

Cătălin Botezatu nu mai are nevoie de prezentare, este atât de cunoscut încât se poate spune că este el însuși un brand. Dar cum se împacă haute couture-ul cu un retailer. Cum te-a provocat parteneriatul cu magazinul Kaufland? Ce te-a determinat să spui da?

Cătălin Botezatu: Colaborarea mea cu lanțul de magazine Kaufland România a însemnat o mare provocare în primul rând datorită ineditului acestui proiect de amploare. A fost pentru prima dată când am primit o astfel de propunere. Desigur, am acceptat cu entuziasm provocarea și am fost onorat să colaborez cu cel mai puternic și mai important hipermarket din România. Ca orice provocare, emoțiile și întrebările nu au întârziat să apară.

Bineînțeles că la început m-am gândit cum o să fie primită o capsulă de fashion într-un hipermarket. Dar pentru că vorbim de un hipermarket în permanentă schimbare, cu un design modern, cu produse de înaltă calitate, mi-am dat seama rapid că va fi un parteneriat de succes. Întâlnirea cu Marco, CEO-ul Kaufland România, m-a determinat să accept această provocare, poate una dintre cele mai interesante din cariera mea. Am regăsit în Marco nu numai un om de afaceri, dar mai ales un prieten, un om deschis, extraordinar de pozitiv, în căutare permanentă de noutate și inedit. Dovadă stau și rezultatele companiei Kaufland.

 

Ești un „copil teribil” al modei, eleganța și unicitatea fiind nelipsite din colecțiile tale. Cum a fost să creezi ceva de serie?

Într-adevăr, deși am mai produs colecții de tip serie, să fac o astfel de colecție de amploare, care să fie pe rafturile a peste 120 de magazine Kaufland din toată țara și în care să îmi pun amprenta, să existe semnătura Cătălin Botezatu, a însemnat adrenalină curată. A trebuit să mă adaptez, să mă gândesc și să anticipez. Am demarat și un studiu de piață și am făcut chiar și un tur al magazinelor Kaufland. Am simțit nevoia să iau personal pulsul magazinelor, m-am uitat la produsele Kaufland, inclusiv la cele alimentare, și am analizat chiar și prețurile, un aspect deosebit de important pentru partener. Adrenalina a atins cote maxime până în momentul în care am creat primele colecții. Nu a fost ușor și am avut emoții până în punctul în care mi-am văzut colecțiile la raft, iar rezultatele extraordinare au fost recompensa de care aveam nevoie. M-am implicat și m-am dedicat 100% acestui parteneriat. Îmi amintesc cum sunam în permanență să verific statusul vânzărilor. Nu în ultimul rând, mi-am dorit ca fiecare eveniment de lansare a unei colecții să fie spectaculos și promovarea să fie pe măsură. Cu sprijinul echipei Kaufland, am reușit să îmi pun în aplicare viziunea despre ceea ce înseamnă fashion adevărat chiar și într-un hipermarket. Mesajul principal pe care am dorit să îl transmitem a fost că tot ceea ce se găsește în magazinele Kaufland înseamnă un raport optim calitate-preț, o calitate extraordinară, semnată de Cătălin Botezatu, pe care toată lumea să și-o poată permite. Am dorit să oferim tuturor produse de cea mai bună calitate, accesibile ca preț și, mai ales, în tendințe.

 

Cum ai creat colecțiile, pe ce criterii?

Un astfel de proiect de amploare necesită resurse și eforturi susținute. Pe lângă studiile de piață foarte bine documentate, am ținut cont în primul rând de tendințe, apoi de profilul hipermarketului și chiar de asocierile sau proiectele în care este implicat Kaufland. Cum spuneam, compania se implică activ în societate și este omniprezentă, ca partener, la toate evenimentele mari. Mi-am dat seama și sunt conștient de greutatea și contribuția companiei, astfel încât nu puteam să nu ridic ștacheta și să nu oferim clienților produse la cele mai înalte standarde. Obiectivul nostru comun principal a fost să oferim consumatorilor produse ce poartă semnătura Cătălin Botezatu, la o calitate excepțională și la un preț de nerefuzat, mereu în tendințe și care să răspundă nevoilor vestimentare pentru femei și bărbați. Ţin foarte mult să menționez că în acest parteneriat am fost susținut activ de întreaga echipă Kaufland, de toți oamenii care sunt implicați în proiect, de la departamentele Achiziții și Vânzări până la Marketing și Comunicare. Am simțit că am alături oameni dedicați, profesioniști. Pot mărturisi că parteneriatul și fiecare lansare de capsulă Cătălin Botezatu au angrenat o armată de oameni. Eu, la rândul meu, m-am implicat activ și mi-am dat seama că nu e suficient doar să creez și să pun pe piață o nouă colecție. Este un proiect ce necesită o desfășurare de forțe impresionantă și mă bucur că la Kaufland am găsit, începând de la Marco și până la colegii din magazine, o deschidere permanentă. Îmi doresc o continuitate a parteneriatului și ca acest proiect să depăşească faza de business. Din punctul nostru de vedere, acest parteneriat vorbește mai mult despre mândria de a fi român, de a reuși să implementezi fashion într-un hipermarket. În acest moment cred că am reușit să lansăm un proiect care a depășit granițele României, fiind mărturia succesului pe care ni l-am dorit.

 

Cum a reacționat publicul când a regăsit colecțiile semnate de tine în lanțul de magazine ale marelui retailer Kaufland?

Privind puțin la momentul lansării primei colecții, acum aproape trei ani, pot să spun că am reușit să fim trendsetteri în România și să oferim românilor de pretutindeni, dar nu numai, un proiect inedit și lăudabil. Am avut un feedback extraordinar atât în România, cât și în afară.Consumatorii care au aflat despre colecții au rămas plăcut surprinși. Românii încă apreciază calitatea, simplitatea și bunul-gust în materie de fashion. Mai mult, sunt onorat că, după prima colecție, foarte mulți străini, precum italieni sau francezi, turişti care ajungeau la cumpărături în magazinele Kaufland, îmi trimiteau poze cu produsele semnate Cătălin Botezatu cumpărate. În momentul în care vezi că magazinul în care îți faci cumpărăturile comercializează produse de calitate, te grăbești să le achiziționezi datorită raportului excelent calitate-preț. Am primit feedback pozitiv inclusiv de la angajații Kaufland, care mi-au mărturisit că sunt fani ai colecțiilor Cătălin Botezatu și le așteaptă mereu cu interes. Mă simt norocos că oamenii care lucrează în Kaufland au crezut în aceste produse și în calitatea lor, pentru că ei sunt principalii ambasadori. Ei pot fi acel exemplu pentru clienți, ei sunt cei care pot recomanda mai departe colecțiile Cătălin Botezatu. Colecțiile Cătălin Botezatu pot fi accesibile pentru oricine și mă bucur foarte mult când văd produsele peste tot. Este o mândrie să văd că acest parteneriat a avut succes și a fost apreciat la adevărata lui valoare.

 

Cu ce noutăți vine colecția din Kaufland anul acesta?

Avem multe surprize pentru clienți. Este pentru prima dată când în magazinele Kaufland clienții vor găsi colecții semnate și create de Cătălin Botezatu pentru fiecare sezon: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Mai mult, anunțăm în premieră în acest interviu că parteneriatul Cătălin Botezatu – Kaufland România va atinge și alte sectoare, la care clienții nu s-ar aștepta, dar sunt convins că și aceste produse vor fi foarte apreciate. Vom reveni cu toate informațiile la momentul oportun. După aproape trei ani de parteneriat, mărturisesc că a reprezentat o nouă etapă în cariera mea și că nu poți construi proiecte frumoase fără oameni la fel de frumoși și puternici ca tine.

Eu am crezut în Kaufland și compania Kaufland a crezut în designerul Cătălin Botezatu. Astfel am ajuns să cunoaștem împreună reteța succesului. Întotdeauna m-am considerat acel cal pursânge care niciodată nu a alergat pentru a câștiga o cursă, ci pentru a-și întreține forma. Același lucru pot spune și despre colaborarea cu Kaufland. Vreau să îmi întrețin forma, să arăt că suntem cei mai buni. Cred mult în acest proiect, de aceea m-am implicat personal în toate etapele, stau direct de vorbă cu cei implicați pentru a le transmite viziunea mea asupra acestui proiect, de la momentul creației și până la lansarea, vânzarea și promovarea colecțiilor.DIN ACEEAŞI CATEGORIE:

DESPRE FISCALITATE ȘI MORALITATE
Gabriel Biriş este unul dintre partenerii fondatori ai Biriş Goran și avocat de drept fiscal de prestigiu, cu o experienţă de peste 19 ani în domeniu. Este specializat și oferă consultanţă în toate a MAI MULT>
S-A APUCAT DIN NOU DE PICTURĂ DUPĂ MAI BINE DE 45 DE ANI
Aurelian Dumitrescu s-a născut în octombrie 1950, prin urmare, la prima sa expoziţie personală de pictură, din 2015, avea aproape 65 de ani. MAI MULT>
DE CÂND SE ȘTIE, LIVIA BIKFALUI-LAZĂR A VÂNDUT CEVA
Livia Lazăr deţine și conduce Super Maxi Distribution, firmă de distribuţie a produselor de uz casnic, industrial și medical din hârtie. Este o firmă ce funcţionează bine, iar Super Maxi Distribution MAI MULT>