BREAKING NEWS


2022-09-13
„Young Engineers 4 și 5” București pregătește copiii pentru Robotică și Inginerie

„Young Engineers 4 și 5” București pregătește copiii pentru Robotică și Inginerie

 

Bianca Chițoranu, pe urmele viitorului
 

Bianca Chițoranu inițiază copiii în lumea științei, ingineriei, fizicii și matematicii. După un studiu amănunțit în domeniul business-ului, tânăra antreprenoare a decis că programul „Young Engineers” i se potrivește mănușă. Obișnuită cu provocările, de orice tip, Bianca și-a propus ca afacerea sa să aibă ecou ca rezultat al educației inovatoare.
Pentru copiii viitorului, pentru părinții care nu sunt indiferenți la aptitudinile, inteligența și nevoile urmașilor lor, „Young Engineers 4 și 5” București este o oportunitate și totodată o activitate ce se desfășoară la nivel global, activitate recunoscută de către Harvard School of Education și de către Comisia Uniunii Europene.

Poate fi privită mai degrabă ca o instutiție educațională decât un business!
Iar ca bussiness, metoda STEM, prin care copiii care o învață vor deveni noua forță de muncă ce va fi pregătită cu creșterea fulminantă a tehnologiei, este deja un succes, succes ce va avea corespondent în plan financiar.

 

Bianca, ce înseamnă Young Engineers? Și nu mă refer la traducerea sa în limba română...

Young Engineers înseamnă în primul rând educație pentru copii. Young Engineers București 4 și 5 este o franciză cu activitate în sectoarele 4 și 5 ale capitalei unde, așa cum îi spune și numele, vrem să modelăm inginerii viitorului folosind experiența veche și familiară a blocurilor de construcție Lego. Practic predăm cursuri de inginerie, robotică și programare pentru copii prin metoda STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Fondată în 2008, Young Engineers desfășoară cursuri din sfera ingineriei, roboticii și programării în regim after-school (post-școlar), în peste 50 de țări. Misiunea noastră este de a pregăti elevii de 6-14 ani pentru cerințele în schimbare ale forței de muncă din secolul XXI, prin programe distractive și ușor de asimilat.

 

Metoda STEM

„În fiecare lecție predăm un principiu de fizică, matematică și inginerie mecanică prin experimente, demonstrații și povești. Pasul următor este construcția de mașinării și roboți pe care copiii le construiesc din kitul Lego și motorașe special concepute pentru programa noastră. Pe parcursul anului școlar vom oferi copiilor un program științific distractiv si îmbogățitor prin care se dezvoltă personal și învață cum funcționează diferite mașinării din viața de zi cu zi. Hai sa vezi cum ne distrăm și învațăm in același timp!”

 

Care a fost drumul pe care l-ai parcurs pentru a te convinge că este ceea ce ți se potrivește din punct de vedere al investiției?

Se spune că ce gândim, atragem. Așa a fost cu Young Engineers, a venit el către mine într-un moment în care eram deschisă către provocări noi. După o analiză amplă pe care am făcut-o din punct de vedere financiar, cât și al reușitei business-ului, am ajuns la concluzia că are potențial de dezvoltare și mai ales, cred foarte mult în misiunea pe care o avem, aceea de a inspira copiii să învețe prin joc.

Cum funcționează acest business? Și, ce te inspiră să-l construiești?

Ne desfășurăm activitatea în școli, în regim înainte și după școală. Cursurile au la bază metoda de predare în spirală, ceea ce înseamnă că fiecare program de dezvoltare se construiește pe programul de studii anterior. Astfel, în fiecare săptămână de la o lecție la alta copiii învață principii noi, pe tot parcursul anului școlar cât durează un modul. Cursul are durata de 75 de minute, o dată pe săptămână, folosim metoda edutainment - în timp ce construiesc o mașinărie din piese lego, copiii se distrează și învață în același timp. Predăm concepte din inginerie și fizică precum legile fizicii, tipuri de forțe și energii (forța centrifugă, forța centripetă, forța de inerție, energia cinetică, energia potențială, principiul acțiunii și reacțiunii), sisteme de transmisie cu canale multiple, coordonare mecanică, mișcarea unui corp în jurul unei axe de rotație, centrul de greutate și punctul de sprijin, reciclare, dar și erori care pot apărea în programarea diferitelor sisteme. Elevii deprind abilități matematice, esențiale pentru a face calculele științifice, necesare pentru a-și construi modelele. Ce mă inspiră să-l construiesc este exact sclipirea din ochii copiilor când văd că pot construi ei singuri mașinării!

 

Ești o tânără antreprenoare. Te-ai gândit la riscuri? Și aici includ, pe lângă bani, și sistemul educațional din România.

Da, ca orice business, are și riscurile lui. Unul dintre riscuri ar fi fost acela să nu fim primiți în școli sau să existe blocaje în demersurile cu școlile de stat. Însă am avut plăcuta surpriză de a fi primită cu deschidere și interes de către persoanele de decizie din școlile cu care am discutat. Cred cu tărie că avem nevoie de genul acesta de cursuri cu predare practică în România, în toate domeniile unde este posibil. Trăim alte vremuri, suntem în viteză, iar sistemul educațional este încă neadaptat acestora.

Cine este alături de tine în acestă afacere oarecum nouă și inovatoare pe piața românească? Cu ce echipă lucrezi?

În primul rând soțul meu. El este cel care m-a încurajat să preiau franciza și care a trecut împreună cu mine prin toți pașii până la finalizarea parteneriatelor și primii clienți. Apoi, lucrăm în echipă cu un instructor certificat de francizor, cu studii în psihologie și multă dorință în a face o schimbare în educație, ea fiind cea care susține cursurile la clasă.

Ți-ai ales o misiune îndrăzneață. Îți plac provocările sau ești sigură pe succesul tău? Vremurile pe care le trăim sunt destul de instabile...

Ai intuit bine, sunt ambele deopotrivă. Îmi plac provocările, sunt o fire dinamică la bază, îmi place să petrec cu folos timpul pe care îl am la dispoziție. Dar ce a început ca o provocare personală, s-a transformat într-o provocare profesională și sunt încrezătoare că vom avea succes. E adevărat, vremurile sunt instabile, dar cred că trebuie să ne luăm curajul de a face lucruri și a schimba lumea asta în ceva mai bun.

De unde vii și încotro te îndrepți pe plan profesional. Care este povestea ta?

Încă de când eram mică mi-am dorit să fiu independentă financiar așa că am avut primul job de vară la 15 ani. Am lucrat foarte mult cu oamenii în diferite domenii, lucru care m-a dezvoltat enorm. Am terminat studii în Relații Internaționale, apoi în Managementul resurselor umane și am urmat o Școală de administratori care cred că mi-a oferit perspectiva de ansamblu a ceea ce înseamnă un business. În prezent sunt director de operațiuni la Asociația Help Autism, unde misiunea mea vine tot în sprijinul copiilor. Îmi doresc să cresc Young Engineers Bucuresti 4 și 5, și cred că mă îndrept spre o dezvoltare continuă, atât cu lucrurile pe care le fac în prezent, cât și altele noi pe viitor.

Care sunt cele trei obiective pe care le urmărești în acest business?

1.Să aibă succes.

2.Să educăm și să inspirăm cât mai mulți copii

3.Să dezvoltăm afacerea și cu alte ramuri adiacente cum ar fi: să adăugăm cursuri noi programei pentru copii și să ne extindem activitatea prin programe pentru adulți (teambuldinguri, programe de socializare pentru seniori)

Cât de competitiv este Young Engineers?

Nouă ne place competiția, eu zic mereu că este bună în cantități potrivite pentru că te face să tragi mai tare, deci să dezvolți mai mult. Suntem la început în sectoarele 4 și 5, momentan e loc pentru toată lumea.

Ce pasiuni ai? Cum arată viața ta în afara orelor de muncă?

Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri noi, oameni, culturi și moduri de viață diferite, cred că toate aceste experiențe te îmbogățesc ca om. Îmi plac aventura, sporturile extreme, locurile mai puțin explorate de oameni. În același timp îmi iau calmul din yoga, citit și îmi găsesc provocarea intelectuală învățând limba japoneză și uitându-mă la documentare din știință și astronomie.

Ce te atrage cel mai mult la această afacere?

Putem inspira copiii să aleagă un drum în domeniul științei și tehnicii, iar acesta este viitorul, nu mai încape îndoială.

Pentru că dezvoltăm și îmbunătățim abilitățile copiilor.

Pentru că îi pregătim pentru o piață a muncii și o societate în tendințe tehnologice.

Pentru că oferim divertisment și educație în același timp.

Pentru că avem un program modern, dezvoltăm abilitățile creative, inovative și a unor concepte și compentențe practice care pot fi folosite în viața de zi cu zi.

Spune-mi ce motto ai, dacă ai...Și, spune-mi cine este inspirația ta?

Nu am un motto, dar dacă vrei să ți se îndeplinească ce visezi trebuie să lași scuzele deoparte și să te apuci de treabă! Inspirația mea? Universul! Îmi iau inspirație de peste tot, din tot ce trăiesc. Și mai cred în puterea gândirii pozitive, gândește bine despre ceilalți și fă bine, doar așa vom trăi într-o lume mai bună.
 

Carte de vizită:

Bianca Chitoranu

Young Engineers București 4 și 5

Franchise Owner

0730.269.230

bianca.chitoranu@youngengineers.ro

Web: https://bucuresti4-5.youngengineers.ro/

Fb: https://www.facebook.com/youngengineers.bucuresti45